Een windwijzer op je dak of een windmolen in de tuin is een fantastische decoratie element. Een windwijzer is een instrument dat gebruikt wordt om de richting van de wind te meten. Daarom wordt deze altijd bovenop gebouwen of op hoge plekken geplaatst, zodat de windwijzer zonder obstakels kan profiteren van windstromen. De windwijzer plaats je dan ook bovenop het dak van je woning.
Windwijzers dienen als een architectonisch ornament en zijn in verschillende modellen en ontwerpen verkrijgbaar. Stijlvol, uniek en op ambachtelijk wijze gemaakt. Daarom is een windvaan ook een prachtig cadeau om te geven, maar ook om te krijgen. Wat maakt een windwijzer en windmolen zo bijzonder? We gaan hier verder op in.

Hoe werkt een windwijzer

Een windwijzer is een apparaat dat roteert afhankelijk van de snelheid en richting van de wind. Het heeft een horizontaal kruis dat de windstreken aangeeft. De windwijzer geeft aan uit welke richting de wind komt. Noord, Oost, West of Zuid. De decoratieve windwijzers geven meestal niet de kracht of intensiteit van de wind aan. Om de windsnelheid te meten moet in de windvaan een anemometer verwerkt zijn.

Een windvaan is niet symmetrisch opgebouwd. Dat betekent dat het voorste deel een minder grote oppervlakte heeft dan het achterste deel. Als de wind opsteekt, dan vangt het grootste deel de meeste wind. Daardoor beweegt dat deel mee in de richting van de wind. Het kleinste deel, meestal de pijl of de kop van de haan, wijst dan in de richting waaruit de wind waait. Indien een windwijzer symmetrisch zou zijn gebouwd, draait deze dus zomaar in de rondte.

Al van oudsher tref je bij veel boerderijen op de nok van een loods een windwijzer aan. Daar komt dan ook de grappige weerspreuk vandaan: “De beste windmeter is de koe, hij staat altijd met zijn kont naar de wind toe”. Tegenwoordig hoeven we niet meer naar de koeien te kijken, maar kunnen we onze eigen windwijzer gebruiken.

Windwijzer voor in de tuin

Wil je een windwijzer voor in de tuin? Dan kan je terecht bij Allewindwijzers.nl. Wij maken namelijk decoratieve windwijzers vervaardigd van stevige materialen. Daardoor zijn ze goed bestand tegen de krachten van de wind, maar ook tegen de weersinvloeden. Gemaakt uit hoogwaardig roestvrij staal, koper of staal. Verkrijgbaar in tal van ontwerpen, zoals windvaan met een paard, windwijzer heks, een windwijzer kat met muis, met een vliegtuig of met een tuinman.

Allewindwijzers.nl is specialist in alle soorten windwijzers, welke stuk voor stuk echte kunstwerken zijn vanwege het verfijnde ontwerp en minimale details. Bij Allewindwijzers.nl kan je kiezen uit 3 categorieën windwijzers, namelijk:
Deco design: De deco-design windwijzer voor in de tuin is een serie unieke rustieke windwijzers, welke voorzien zijn van windroos en staaf.
3D design koper: De serie bestaat uit exclusieve handgemaakte 3D windwijzers vervaardig van roodkoper.
3D design RVS: Windwijzers vervaardigd uit hoogwaardig roestvrij staal, waardoor ze onderhoudsvrij zijn. Uiteraard ook met de hand gemaakt en geleverd inclusief windroos.

Traditionele windhaan

Het meest traditionele ontwerp is een windwijzer haan, maar waar komt deze windhaan vandaan? De haan was eigenlijk een heidens afweersymbool. Bij het aanbreken van een nieuwe dag, kraait hij. Zo verdrijft de haan de duisternis en verwelkomt hij iedere dag opnieuw het licht. Naast het aankondigen van de nieuwe dag, staat de haan ook symbool voor waakzaamheid. De haan zit hoog op de toren of een kerk en houdt de mensen beneden in gaten. Bij gevaar kraait hij. Daarom zie je vaak op een kerktoren nog een windhaan.

Waarom een decoratieve windmolen thuis zo mooi is

Naast windwijzers maken wij ook stijlvolle windmolens. Een windmolen thuis is namelijk een leuke eyecatcher in de tuin en een aanvulling op de windwijzer. De ambachtelijke windmolens zijn gemaakt van roestvrij staal, staal of koper en draait heerlijk mee in de wind.

Een windmolen thuis plaats je in de tuin of border en zijn ook geschikt om in een stevige pot te zetten. De decoratieve elementen maken de windmolen helemaal af. Zoals een vogel, zonnestelsel of bloem. De speelsheid en bewegelijkheid van een windmolen, maken deze items zo bijzonder en is daarom een echte aanwinst voor in de tuin.

Ambachtelijke windmolen of windwijzer kopen

Wil je een eigentijdse, betaalbare en handgemaakte windmolen of windwijzer kopen? Bezoek dan de online winkel Allewindwijzers.nl. Onze ambachtelijke producten zijn gebouwd op een fundament van handwerk en vakmanschap. Elk van onze windwijzers en windmolens zijn dan ook handgemaakt met grote zorg en aandacht voor detail. Geïnspireerd door zowel traditioneel vakmanschap als geavanceerde techniek.

Handgemaakt op kleine schaal, waarvan het grootste deel van wat we verkopen echt uniek in zijn soort is. Hierdoor kunnen we beter inspelen op de wensen van individuele klanten. De duurzame materialen zoals RVS, staal en koper zorgen ervoor dat onze windwijzers en windmolens een lange levensduur hebben.