Bovenop De Waag aan het Waagplein in Alkmaar pronkt een gouden windhaan. De huidige windhaan is in 1890 ontworpen; de originele ontwerptekening is nog terug te vinden in de Collectie Regionaal Archief Alkmaar.

De windhaan staat bovenop een toren van 55 meter hoog en is een belangrijk onderdeel van De Waag in kaasstad Alkmaar. De Waag in Alkmaar is een gebouw op het Waagplein dat in gebruik is geweest als kapel en waag. Tegenwoordig zijn Het Hollands Kaasmuseum en de VVV in het gebouw gevestigd. Het gebouw heeft een toren met beroemde ruitertjes en een fraai carillon met daar bovenop dus de gouden windwijzer. Het gebouw is sinds 1969 aangewezen als rijksmonument. Op het Waagplein worden in de zomer de beroemde kaasmarkten gehouden.

Geschiedenis.

De geschiedenis van het waaggebouw gaat terug tot de 14e eeuw. In die periode was het gebouw als kapel van het naastgelegen H. Geestgasthuis in gebruik. In dit gasthuis konden arme reizigers gedurende drie dagen en nachten gratis onderdak krijgen; ook werden er zieken verpleegd door monniken of nonnen. In 1566 gaf de bisschop van Haarlem toestemming om het H. Geestgasthuis in te richten tot waaggebouw. In 1582 besloot men de waag over te brengen naar de grotere H. Geestkapel, die inmiddels niet meer in gebruik was voor de godsdienstige activiteiten.