Bij allewindwijzers.nl tref je diverse windwijzers haan aan: klein, groot, extra groot, op maat gemaakt uit RVS, van roodkoper, plaatstaal of zelfs verguld.
De windhaan of windwijzer haan bestaat uit een metalen plaat dat vrij beweegbaar is om een verticale as. Aan de ene zijde van de as heeft het plaatwerk een groter oppervlak en is aan de andere kant veelal spits. Dit is het wijzende deel.
Het beste is om de windhaan of windwijzer haan op een hoge plek te plaatsen zodat door de winddruk de windhaan in de wind zal gaan draaien en zodoende de windrichting aanwijzen.
Onder de windwijzer haan is veelal een liggend kruis aangebracht. Ook wel windroos genoemd. Hieraan kan de windrichting worden afgelezen: noord, oost, zuid, west.

Ter verfraaiing krijgt het plaatje vaak een vorm, meestal die van een haan; een dergelijke windwijzer wordt wel windhaan genoemd. Maar ook andere afbeeldingen komen als windwijzer voor.
Van oudsher was het gebruikelijk een kruis, bol of haan te plaatsen op een toren, maar ook op een paal en ook op de kruin van een kerstboom en een Meiboom. Deze dienden als afweermiddel.